<$BlogRSDUrl$>

zaterdag, oktober 08, 2005

Wijs Onderwijs 

Onderwijs in de bres voor asielzoekerskinderen

SPIJKENISSE (ANP) - De overheid moet kinderen van asielzoekers niet meer tijdens het schooljaar van school halen om hen het land uit te zetten. Die oproep doet een groep mensen uit het onderwijs in een manifest.
Een van de initiatiefnemers, voormalig ChristenUnie-lijsttrekker Kars Veling, heeft dit vrijdag meegedeeld. Veling is directeur van het Johan de Witt College in Den Haag.De actiegroep heeft het manifest ter ondertekening naar alle scholen gestuurd. Te zijner tijd wil ze het aanbieden aan de Vaste Kamercommissies voor Onderwijs en Justitie.
De initiatiefnemers spreken van schending van de rechten van het kind. Tijdens het vorige schooljaar zijn volgens hen tientallen kinderen van asielzoekers ,,opgepakt en weggevoerd''. Ze vinden dat asielzoekerskinderen in ieder geval het schooljaar op hun school moeten kunnen afmaken.

Ernstige gevolgen

Mensenrechtenorganisaties en vertrouwensartsen waarschuwen volgens de onderwijsmensen voor de ernstige gevolgen van het uitzetbeleid voor de asielzoekerskinderen die van school worden gehaald.

,,Het onderwijs kan niet langer zwijgend toezien. Op Nederlandse bodem verblijvende kinderen hebben recht op onderwijs en zorg. Het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind gaat boven het Nederlandse asielbeleid. In hechtenis nemen van kinderen, of hoe het ook genoemd mag worden, is het schenden van een grondrecht.''

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?