<$BlogRSDUrl$>

zaterdag, juni 04, 2005

Raadslid nu 

Nog voor de belangen vereniging voor raadsleden was opgericht hadden ze al een toezegging van minister Pechtold te pakken. Na de volgende verkiezing wordt het financieel aantrekkelijker gemaakt om raadslid te zijn. Daarnaast komt er ruimte voor training en opleiding.
Overigens hebben alle politieke geledingen nu een vakbond. De burgemeesters, wethouders, griffiers en secretarissen gingen al voor.
De mening van Leo Mudde in zijn weblog kan ik dan ook niet zo volgen. Hij verwijst naar zijn werkgever VNG als vertegenwoordiger van de raadsleden. Maar die vereniging van gemeenten zie ik toch meer als de bestuursclub, de werkgeversvereniging. Terwijl Raadslid.nu zich meer als een vakbond zal profileren. Wel een hele bedaarde, want het bestuur bestaat uit raadsleden van het CDA, VVD, Groen Links, PVDA , D66 en een plaatselijke club.
Ik realiseer me nu dat de tegenstanders van Europa er niet inzitten ! Toeval?

Wat verder opmerkelijk was aan de toespraak van Pechtold was dat ook hij erkent dat de raadsleden het dichts bij de bevolking staan – er is maar een klein kloofje volgens hem. In de praktijk echter is de opgave van het rijk aan de gemeente zo zwaar dat er grotere gemeenten moeten komen en dus meer afstand.
Zijn bijdrage over de gekozen burgmeester en zijn zelfbenoemde wethouders laat ik maar even voor wat het is. Laat hem eerst maar eens een draagvlak onderzoek doen. Een handjevol aanwezigen klapten voor zijn plannen.

Na de opening heb ik nog een workshop gevolgd over het zichtbare raadslid. Hoe zorg je ervoor dat de burgers weten dat je er bent en wat je vind. Veel open deuren, een snelcursus communiceren in een uurtje en daarna nog een opdracht. Leuk om even met collega’s van divers pluimage van gedachten te wisselen. Wat opviel was dat het probleem is voor een aantal raadsleden dat ze maar een paar minuten de tijd kregen op de regionale tv.
(Regionale TV? Wat is dat? Hier vermeldt de regionale radio niet eens de verkiezingsuitslag van Schoonhoven!).

In ieder geval een paar leuke oppeppende uurtjes beleeft. En om Leo Mudde gerust te stellen: Ook nog vandaag aan mijn volksvertegenwoordigende rol gewerkt. Maar voor het oplossen van problemen is het soms verstandiger om niet alles te communiceren.

Comments:
Ter geruststelling. Er zijn nog steeds extra bestuursleden welkom van alle partijen.
 
Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?