<$BlogRSDUrl$>

maandag, mei 09, 2005

Vrijheid 

Wessam Elageibi, de homoseksuele Libische asielzoeker die eerder in het nieuws kwam vanwege het slikken van scheermesjes om zijn uitzetting te voorkomen, is alsnog het land uitgezet. Volgens de laatste berichten is hij na aankomst in Tripoli aan de aandacht van zijn begeleiders ontsnapten en gevlucht om te voorkomen dat hij in handen zou vallen van de Libische autoriteiten. In Libië staat op het plegen van homoseksuele handelingen een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar.

COC Nederland, Stichting Vrienden van de Gay Krant en Homolesbische Federatie Nederland (HLBF.NL) protesteren eengezind tegen deze gang van zaken. Zij verzoeken minister Verdonk (foto) van Vreemdelingenzaken Elageibi zodra hij zich bij de Nederlandse ambassade meldt met spoed, eventueel op humanitaire gronden, een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) te verstrekken, waarmee hij kan terugkeren naar zijn Nederlandse partner. In de tussen tijd dient de Nederlandse ambassade te voorkomen dat Elageibi in handen van de Libische autoriteiten valt. Uit ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Libië blijkt namelijk dat teruggezonden asielzoekers vrijwel altijd gevangen gezet worden en dat in Libische gevangenissen martelingen aan de orde van de dag zijn.
Eerder werden op aandringen van COC en HBLF.NL over de zaak van Elageibi Kamervragen gesteld door de Kamerleden Marijke Vos (GroenLinks), Klaas de Vries (PvdA) en Jan de Wit (SP). Zij drongen er bij minister Verdonk op aan in deze zaak geen ‘onomkeerbare stappen’ te zetten. Gelet op de duurzame relatie die Elageibi intussen met een Nederlandse man heeft opgebouwd werd tevens gevraagd om af te zien van de eis tot MVV daarbij. De antwoorden van minister Verdonk gaven grond voor de verwachting dat van uitzetting voorlopig afgezien zou worden, maar die hoop is nu de bodem ingeslagen.

Comments:
Dag Jan,
Alles goed ik ben blij dat u mijn bericht op uw website heeft geplaatst.Ik ben de partner van de heer Elagiebi.Ik zou aan u willen vragen of u misschien de kamer vragen die eerder waren gesteld.Of u misschien in het bezit kan komen met de beantwoording op de vragen.Het is van groots belang want als de minister inderdaad heeft gezegd dat homosexualiteit word bestraft in Libié.Dat zij dan het EVRM schendt zou u dat willen uitzoeken.Want mijn vriend zwerft nog steeds rond in Libie zonder iets..Zodra hij in het vizier komt ben ik hem voorgoed kwijt.

mvgr Maurits
 
http://helpwessam.web-log.nl

meer nieuws
 
Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?