<$BlogRSDUrl$>

woensdag, maart 09, 2005

Adopteer de grondwet 

De zeer oplettende lezers met een ijzersterk geheugen zullen zich nog herinneren dat ik afgelopen zomer heb geprobeerd te discussiëren met Boris Ditrich. De aanleiding was een bijeenkomst op roze zaterdag in Enschede.
Het punt dat ik probeerde te maken was dat er een rangorde moest komen in de grondwetsartikelen. Dat artikel 1 voor de andere moet gaan. En dat de politiek zich daarover moet uitspreken. Zodat de rechter weet dat het discrimineren van homo’s niet mag, ook niet in het kader van godsdienstvrijheid of vrijheid van onderwijs of vrijheid van meningsuiting.
En ik wil wel toegeven dat ik die mening toen niet helder had en ook niet goed wist te beargumenteren. Het was meer een gevoel, een besef. Maar Ditrich was erg tegen, dat wel.

Vandaag was er discussie over de mogelijkheid voor adoptie voor homoseksuele getrouwde paren :de tromo’s .(geintje, wel een leuk woord overigens). En dat gaf weer een hoop gekrakeel over een zeer kleine groep. En gaf D66’s eigen Loesewies de gelegenheid om weer eens lekker een beetje voor de homo’s op te komen en een initiatief wetje aan te kondigen. Lapwerk.
Met een goede grondwet zou dat niet mogelijk zijn. Dan stuur je zo’n ultra conservatieve minister als het gaat om gelijkberechtiging gewoon naar huis. Omdat die zich niet aan de grondwet houd.

Landelijk D66 wordt voor mij pas geloofwaardig als ze de discussie over de grondwet aan durven te gaan. Als ze artikel 1 boven alles stellen.

(En een grondwetswijziging inzake de benoeming van een burgemeester niet gebruiken om hun eigen wil op de rest van het land op te leggen omdat het in het regeerakkoord staat. Alsof dat meer waard is dan een grondwet).

Nog 1 punt: wat ondersneeuwt, maar voor mij het belangrijkste uit de discussie was, is de het geven van rechten aan de ‘meemoeder’ van een kind dat geboren wordt uit een lesbische relatie. Hulde.
Maar ja, dat is geen nieuws.

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?