<$BlogRSDUrl$>

dinsdag, oktober 12, 2004

Homo's zijn hot 

‘T is me het dagje wel. Voor vandaag stond al wekenlang op de agenda een overleg tussen staatssecretaris Ros en de tweede kamer over homoseksualiteit. Een lijvig rapport van haar ambtenaren gaf aan dat er soms wel wat knelpunten waren, maar dat het over het algemeen, in zo’n 95 % van de gevallen erg goed gaat. Niet dus. Dankzij een goed geslaagde actie van het jongerenblad Expresso werd opeens duidelijk dat orthodox Nederland – christelijk en moslim – nog veel invloed heeft op de mening van grote groepen mensen. Kranten en radio staan er vandaag bol van. Dat overschaduwt een beetje wat voor mij het grootste homonieuws is: dat het Europese parlement stelling heeft genomen tegen de Italiaanse kandidaat commissaris die meent dat homo’s en vrouwen minder waard zijn dan goed katholieke mannen. De Europese grondwet werpt zijn schaduw al vooruit. Nu maar hopen dat de voorzitter Barosso ook weet wat rechten van de mens zijn.
Hieronder het bericht:

De Europese parlementscommissie voor burgerlijke vrijheden heeft maandag de Italiaan Rocco Buttiglione afgewezen als kandidaat-Europees Commissaris.
Bij een stemming waren 27 leden tegen en 26 voor zijn beoogde benoeming als justitie-commissaris. De commissie wil hem ook niet op een andere plek in de Europese Commissie, aldus VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert.
Het is zeer uitzonderlijk dat een parlementscommissie een kandidaat ongeschikt vindt. "Wij zijn buitengewoon tevreden over de stemming", aldus Hennis. "Zijn opvattingen zijn zeer conservatief en ik geloof er niets van dat hij ze kan scheiden van zijn werk."
Buttiglione had vorige week gezegd homo's zondig te vinden, ze mogen van hem ook niet trouwen: "In het huwelijk beschermt de man zijn vrouw zodat die rustig kinderen kan krijgen."
Zelf vindt de katholieke Italiaan, oud-tekstschrijver van het Vaticaan, dat zijn privé-mening wel los staat van zijn werk. Hij moet daarbij voorstellen doen over discriminatie van homo's en vrouwen.
Buttiglione was door Italië voorgedragen als Europees commissaris voor Justitie. Hij is ook beoogd vice-voorzitter van de Europese Commissie, de dagelijkse leiding van de Brusselse politiek.
Formeel kan het parlement niet een enkele commissaris weigeren, maar slechts de hele Europese Commissie. "Ik ben bereid desnoods de hele commissie weg te stemmen. Het is nu eenmaal een democratisch gat dat we niet een enkele commissaris kunnen wegstemmen."
Naar verwachting houdt voorzitter Barroso van de Europese Commissie echter wel rekening houden met de mening van de parlementscommissies. Een parlementscommissie voor juridische zaken, die zijdelings met Buttiglione te maken heeft, was vorige week wel positief over hem.
Het Europees Parlement stemt 27 oktober over de Europese Commissie als geheel. Die treedt dan 1 november aan.Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?