<$BlogRSDUrl$>

maandag, oktober 11, 2004

Burgemeestersverkiezing 

Nog 1 dag en dan sluiten de stembussen van de PVDA. Dan wordt bekend wat de leden als advies aan de 2e kamerfractie meegeven in de discussie over de gekozen burgemeester.
Laten kiezen door iedereen of laten kiezen door de raad. De argumenten voor en tegen zijn uitgewisseld. Zelfs Wouter Bos bemoeide zich ermee. Een belangrijk argument van hem was dat de burgers best in staat zijn om een serieuze kandidaat te verkiezen boven plaatselijke clowns en grootheden als de slager (of de naaimachinehandelaar in ons geval). Kiezen voor de raadsoptie is dus kiezen tegen de burgers.
Ik vind dat er wel een kern van waarheid in zit. Maar tegelijkertijd gaat Wouter voorbij aan de realiteit van het platteland en de samengevoegde dorpen en buurten. Ik voorzie dat de burgemeesterstrijd een stammenstrijd wordt tussen X uit het ene dorp en Y uit het andere dorp. En hoe kan de winnaar zich daarna nog profileren als burgemeester voor iedereen?
Maar mijn grootste angst is voor de grote grijze gemene deler. Voor een land voor CDA burgemeesters, witte mannen, met een achterban uit de voetbalkantine en de kerk. En dat de allochtonen, de vrouwen, de homo’s en de moslims het afleggen in de “ons kiest ons” strijd. Dus voor het behoudt van de diversiteit kies ik voor de door de raad gekozen burgemeester.Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?