<$BlogRSDUrl$>

donderdag, juli 08, 2004

Ramkoers 

De fractie van Groen Links ligt op ramkoers als het gaat om de aanstelling van de nieuwe gemeentesecretaris. Dat is mijn conclusie uit het krantenbericht van vandaag.

Gisteren al voorspelde Hans Wiegant in de krant dat er vast geen procedure zou komen inzake de Wet Openbaarheid bestuur. Vandaag meldt fractievoorzitter Struijs dat deze procedure te lang gaat duren en dat hij er daarom van afziet. Of zou het komen dat er geen procedure te starten valt omdat de raad al lang over alle relevante stukken bezit?

Waar het mis gaat is dat Groen Links in het openbaar over de hoogte van het bedrag wil discussiƫren. Waar je wel over zou kunnen discussiƫren is de vraag of je vindt dat het college gebruik had moeten maken van het recht om toelages toe te kennen. Die discussie kan in alle openbaarheid plaatsvinden. Of is Groen Links ook bang voor die uitkomst? Dat er voldoende redenen waren voor het college om hun recht uit te oefenen? En dat daar een grote meerderheid achterstaat?

Wat er nu gebeurd is klikken en zwart maken. Eerst bij de provincie en nu bij de minister. En daar maak je jezelf niet populair mee. Niet bij het college en de ambtenaren, niet bij de andere fracties. En ook niet bij de kiezers. Die hebben dat signaal al afgeven bij de Europese verkiezingen. Maar ja. Hou een schip op ramkoers maar eens tegen. Dat wordt schade. Hoe dan ook.

Schoonhovens raadslid wil ingreep door minister
SCHOONHOVEN | De Schoonhovense fractie van GroenLinks heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken gevraagd het collegebesluit van 18 mei 2004 omtrent de aanstelling van gemeentesecretaris Heinrichs te vernietigen.
Met dit 'beroep op de kroon' wil GroenLinks een dreigende loongolf in Schoonhoven voorkomen. De partij vindt het salaris van Heinrichs buitensporig hoog. De topambtenaar gaat ruim 6200 euro per maand exclusief reiskostenvergoeding verdienen. Hierin zit een extra toelage van 1261 euro.

In de brief aan Remkes stelt fractievoorzitter Struijs dat het college van B en W van Schoonhoven in strijd met artikel 11 van de Bezoldigingsverordening heeft gehandeld. In het belang van Schoonhoven eist hij een openbaar debat over het salaris van de gemeentesecretaris.

Matigen

Struijs meent dat gemeenschapsgeld op een discutabele wijze aan een hoge toelage van een nieuwe gemeentesecretaris wordt besteed. Hij wijst in dit verband op de recente oproep van minister Remkes om de lonen van topambtenaren te matigen.

Het college heeft tot op heden de kwestie achter gesloten deuren behandeld. In verband met deze geheimhoudingsplicht kan waarnemend burgemeester De Cloe niet reageren op de aantijgingen van GroenLinks.
De partij maakte de kwestie een maand geleden aanhangig door vragen te stellen naar aanleiding van een vertrouwelijk besluit.

Eerder verklaarde de burgemeester naar aanleiding van deze kwestie in het blad Binnenlands Bestuur dat Heinrichs de beste kandidaat was uit tientallen sollicitanten.

Beslotenheid

Volgens de burgemeester is er weinig aan de hand met betrekking tot het salaris van de gemeentesecretaris. "Wij mogen een toelage geven en de hoogte daarvan zelf vaststellen."
Struijs heeft grote moeite met de beslotenheid van het geheel. Eerder overwoog het raadslid naar de bestuursrechter te stappen om alle stukken in de openbaarheid te krijgen. Daar heeft hij nu van afgezien omdat dit, volgens hem, een te lange procedure zou vergen.

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?