<$BlogRSDUrl$>

woensdag, juni 02, 2004

Debat 1,2,3 

Vanavond bij 2 Vandaag naar het debat tussen de lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen gekeken. Wat mij opviel was dat bijna alle lijstaanvoerders getuigden van realiteitszin. Op het zonnatura ventje van het CDA na. En natuurlijk was ook de SP op een aantal punten niet echt bij de tijd. Maar de waakhond van de SP bleek vooral een keffertje. En dat was heel wat beter dan die Eurlings die niet verder kwam dan het opdreunen van inhoudsloze oneliners. En voordat ik nou van vooringenomenheid wordt beschuldigd: zelfs meneer Maaten van de VVD en de D66 ster In’t Veld waren goed op dreef. (hoewel de laatste wat ongeloofwaardig werd toen ze zich als enige voorvechtster van Europa op wierp). Max van de Berg was, samen met Cathelijne van GL wat mij betreft de beste. Dus wat je ook stemt: mag het een beetje links zijn?

Debat 2
Heb me weer vreselijk geërgerd aan de aanloop naar het werkgelegenheidsdebat. Wouter Bos cs hebben veel tijd en moeite gestoken in het aanpakken van de werkloosheid. En komen met plannen. Maar op voorhand wordt het al afgeschoten en weigeren de coalitiepartijen te kijken naar de inbreng. Als je nou ergens een kloof tussen burger en politiek mee creëert is dat het wel. Vooral niet luisteren naar elkaar. Snapt nou niemand dat al die vage plannen over gekozen burgemeesters en kiesstelselveranderingen lapmiddelen zijn? Het systeem hoef je niet te veranderen, de houding wel.

Debat 3
En daar ging het gisteravond over in de informele bijeenkomst met raad, B&W, griffier en gemeentesecretaris. Naar aanleiding van het afstudeeronderzoek over het dualisme (zie gisteren). Wat een verademing. Dat je het met respect voor elkaar oneens kan zijn. Dat je eerlijk zegt waar het op staat. En leuk dat Dick de Cloe uit zijn ervaring als kamerlid ons meer inzicht kon geven in het ontstaan van het dualisme. En ook aangaf dat de start ongelukkig van bovenaf was opgelegd. Natuurlijk zijn we nog niet uitgedebatteerd. Al was het maar omdat de VVD ontbrak. Maar van die bijeenkomst in de opkamer van hotel Belverdere kan mening landelijk en Europees politicus nog wat leren. Maar ja. Bij ons zijn er dan ook nog geen verkiezingen in zicht.


Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?