<$BlogRSDUrl$>

woensdag, juni 09, 2004

Alweer vertrouwelijk en onzin in de krant 

Voor degenen die echt willen weten woe het zit: even met Google naar artikel 10 van de wet openbaarheid bestuur. En dan lezen dat prive gegevens niet in de openbaarheid worden gebracht.

Hier lees je wat er in de krant staat:

Besloten beraad over secretaris
SCHOONHOVEN | Burgemeester De Cloe heeft voor dinsdag 15 juni een besloten commissievergadering uitgeschreven om te vergaderen over de 'openbare' vragen van GroenLinks over het salaris van de nieuwe gemeentesecretaris Heinrichs.

De Cloe wil de schending van een vertrouwelijk besluit van het college door fractievoorzitter Struijs bespreken met de commissie Middelen. GroenLinks heeft vrijdag 4 juni de antwoorden geopenbaard vanwege 'het maatschappelijk belang'.

Volgens fractievoorzitter Struijs van GroenLinks blijkt uit de uitnodiging dat de burgemeester niet van plan is deze zaak in het openbaar te bespreken. "Hij handelt daarmee in strijd met artikel 10 van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Daarnaast kan de vraag worden gesteld of de burgemeester gerechtigd is in het duale stelsel – zonder betrokkenheid van de agendacommissie – een vergadering uit te schrijven. Is Schoonhoven teruggekeerd naar het monisme? Als deze zaak een spoedeisend karakter kende, was de vergadering deze week al bijeengeroepen."

Struijs heeft de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks op de hoogte gebracht van de affaire. Zijn uitgangspunten worden volledig onderschreven door de oppositiepartij. "Of er feitelijk sprake is van een beloning, die drie schalen te hoog is, kunnen wij niet beoordelen. Als dat zo is, dient dat in het openbaar besproken te worden. Niet alleen, omdat dat het budgetrecht van de raad is, maar ook omdat die schalen er niet voor niets zijn. Je kunt je terecht afvragen of een dergelijke beloning eigenlijk wel mag. Zie de problemen met de te duur betaalde ambtenaren van onderwijsminister Maria van de Hoeven", aldus Kamerlid Van Kouwen.
Van Dortmont, fractievoorzitter van Gemeente Belang, noemt de handelwijze van GroenLinks 'verbijsterend'. "Struijs zet het college voor het blok, terwijl we nog niet eens weten waarom het college met deze man op de proppen is gekomen."

Wiegant (PvdA) noemt het openbaar maken van het onderhandelingsresultaat zelfs 'schandalig'. "Ik kan me voorstellen dat Heinrichs zich door alle commotie terugtrekt. GroenLinks is veel te snel met z'n conclusie. Het collegebesluit komt nog in de raad aan bod. Als de raad geen geld beschikbaar stelt, kan het college alsnog besluiten de proeftijd van de gemeentesecretaris niet te verlengen. Maar ik ben vooral benieuwd naar de beweegredenen van het college. Als er straks een goed verhaal wordt afgestoken, is er niets aan de hand."

Nog even napruttelen:
Is de burgemeester ook niet voorzitter van de raad? En zou die echt niemand gebeld hebben om een datum te overleggen??
En wie is Kamerlid van Kouwen????????

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?