<$BlogRSDUrl$>

zaterdag, april 24, 2004

Volkskrant 

'Nederland schendt mensenrechten'
Van onze verslaggever Theo Koelé

DEN HAAG - Premier Balkenende moet zich verweren tegen buitenlandse kritiek dat Nederland mensenrechten schendt. Het gaat om het massaal terugsturen van asielzoekers. Ook ligt Nederland onder vuur vanwege het euthanasiebeleid.

De Raad van Europa, een organisatie van 45 landen die zich sterk maken voor het respecteren van mensenrechten, wil volgende week een debat houden over de voorgenomen uitzetting van 26 duizend asielzoekers. De premier en minister Bot van Buitenlandse Zaken, die momenteel voorzitter is van de Raad van Europa, moeten woensdag tekst en uitleg geven op een bijeenkomst in Straatsburg.

Het debat is aangezwengeld door een Hongaarse politicus, die volgens ingewijden 'brede steun' heeft gevonden bij andere landen. Pijnlijk is dat er slechts twee debatten met een 'dringend' karakter op de agenda staan: één over het Nederlandse uitzettingsbeleid en één over Kosovo, waar de etnische spanningen momenteel hoog oplopen.

Diplomaten vinden de aanval op Nederland des te pijnlijker omdat Nederland de Raad van Europa aanvoert, en doorgaans vele andere landen aanspreekt op schendingen van de mensenrechten. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn stemmen opgegaan om Balkenende niet te laten afreizen naar Straatsburg, wanneer parlementariërs van de lidstaten daar bijeen komen. De premier verwierp deze suggestie


Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?