<$BlogRSDUrl$>

zondag, april 18, 2004

Vernieuwing 

We hebben een minister voor vernieuwing. En die was dit weekend in het nieuws en vandaag ook in Buitenhof. Want de kroonjuwelen waren weer in het geding. Een tot voor kort door de Graaf, want die is het, gewaardeerde professor Elzinga waagde het om de plannen voor de gekozen burgemeester te bekritiseren. En hij is niet de enige. Een hele rij wetenschapppers en gerenommeerde burgemeesters maken zich zorgen om de plannen van de Graaf. En zet mij dan ook maar in dat rijtje :) (lees wat Elzinga zei in het citaat uit de Volkskrant onderaan deze bijdrage).

Tijdens het kijken naar Buitenhof kreeg ik langzaam maar zeker kippenvel. En dan is er iets goed mis. En ik weet wat het is: De Graaf luistert niet. En dat maakt hem tot een van de velen van het kabinet. Niks vernieuwend, niks de kloof dichten met de burger. Nee, gewoon je eigen riedel afdraaien en vooral niet luisteren. Gewoon ouderwets besturen en doen wat je in het regeerakkoord is afgesproken. Zou het dan nog niet doorgedrongen zijn dat dit gedrag juist de kloof verbreedt. Wat heeft het voor zin om iets te vinden als alles al dichtgetimmerd is? Vernieuwend zou zijn als de Graaf is luisterde naar de betrokkenen. Burgemeesters, wethouders, raadsleden en kiezers. In het maakt mij niet uit welke volgorde. En realiseer je af en toe dat de paar zetels die je hebt het niet legitimeren maatregelen door te drukken tegen de zin van de meerderheid van het Nederlandse volk. Want die willen betrokkenheid. En dat is iets anders dan een gekozen burgemeester. Dat is een politicus die luistert.

Volkskrant:
Minister De Graaf (D66) voor Bestuurlijke vernieuwing blaast met het plan om burgemeestersverkiezingen uit te schrijven het Nederlandse partijpolitieke systeem op.De roep om een sterke burgemeester staat haaks op alle maatregelen juist de politieke partijen in de gemeenteraad meer smoel te geven. Dit zegt de Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga. Elzinga was voorzitter van de staatscommissie die de vorige grote bestuurlijke hervorming, officieel dualisering geheten, in de steigers heeft gezet. In de nieuwe verhoudingen komt de persoonsgebonden politiek tegenover de partijpolitiek te staan. Niet alleen zal dat volgens Elzinga tot grote spanningen in de gemeentepolitiek leiden, maar ook tot het verdwijnen van politieke partijen op lokaal niveau

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?