<$BlogRSDUrl$>

zaterdag, april 17, 2004

Terugblik 

Gisteravond met oudere Marokkaanse mannen, een aantal belangstellenden en ‘mensen uit het veld’ een avond bijgewoond over de zorg als je ouder wordt. Deze avond wordt volgende week, maar dan for woman only herhaald.
Paar opmerkingen:
De avond was goed. Drie sprekers gaven goede informatie. Over het patiëntenplatform en klachten, over thuiszorg en over mantelzorg.
Op zo’n avond worden aan de ene kant cultuurverschillen erg duidelijk. De gebedstijden bepalen de pauze en de tijd dat het afgelopen moet zijn.
Aan de andere kant zijn de zorgen waarmee de ouderen geconfronteerd worden niet gerelateerd aan cultuur. Maar vooral aan regeringsbeleid.
Er werd getolkt. Maar voor veel gasten misschien wel een beetje uit luiheid. Communiceren gaat namelijk ook goed in het Nederland,. Hoewel de mannen er wel veel moeite voor moeten doen.
De avond werd geleid en getolkt door twee supergozers. Die betrokken en professioneel bezig waren. En waarvan de voorzitter zijn baan kwijtraakt door de bezuiniging op de gezondheidszorg. Juist nu er resultaten gehaald gaan worden.
De politiek partijen waren er ook, behalve de VVD en de SGP/Christenunie. En voor het eerst heb ik het gevoel dat het niet uit beleefdheid was. Maar dat er duidelijk gezocht wordt naar oplossingen. Voor Marokkaanse en andere ouderen. Vasthouden.
Wat dat betreft had Balkenende nog heel wat kunnen leren. Als die had willen luisteren.

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?