<$BlogRSDUrl$>

vrijdag, april 09, 2004

Terugblik en Vooruitblik 

Gisteravond was er in Lekkerkerk een bijeenkomst voor raadsleden van Schoonhoven, Vlist, Bergambacht, Nederlek en Ouderkerk (de K5 gemeenten). Onderwerp de kaderstellende notities Wet Werk en Bijstand. Een paar gedachten en gebeurtenissen:

1. De inleider van de avond Ray Geerling was gepokt en gemazeld als het gaat om de inhoudelijke kennis van het dossier. Soms leek het er wel op dat hij de wet zelf had geschreven en er ook nog behoorlijk trots op was ook. Maar hij heeft geen een keer het woord uitkeringsgerechtigde in de mond genomen. Hij had het alleen maar over processen, niet over mensen. Iemand die in de bijstand komt is een economisch risico. Je moet iemand niet aan het werk houden, maar de ‘schadelast reduceren’. Kippenvel krijg ik daarvan.

2. Bij het maken van beleidskeuzes lijkt steeds vaker het beschikbare geld doorslaggevend te zijn. En niet wat je er voor over hebt. En dat kan leiden tot zeer ongewenste situaties. Als je al je kaarten inzet om een groep die wat makkelijk aan het werk kan komen te ondersteunen en de mensen waarvan je weet dat ze nooit gaan werken omdat ze dat niet kunnen, laat stikken ben je lekker verantwoord bezig. Maar niet heus.
3. In dat kader moet je ook niet kijken naar het budget dat je krijgt, maar naar wat je nodig hebt om een goed sociaal beleid te voeren. Het verschil neem je op in je begroting. En dat is dan geen tekort, maar gewoon geld voor de uitvoering van een goed beleid. Natuurlijk moet je daarvoor keuzes maken. Een advies over een schoollocatie is 3 uitkeringen, een nieuw stadhuis is 5 jaar lang alle uitkeringen kunnen betalen en een parkeerplaats ombouwen tot een chique parkeerplaats (Doelenplein) heeft nu al behoorlijk wat bijstandsuitkeringen gekost.

4. En natuurlijk weer met wethouder Huizinga gesteggeld over mijn lijstje. Ik wil weten wat we voor de WWB begroot hebben, niet wat we ervoor krijgen. Tenslotte is de begroting op zijn wens al aangepast. Maar een helder beeld is er niet. Wie weet is het nu gelukt.

5. Ik eindig positief. De opkomst was goed. Ik ben overtuigd van de inzet van het ambtelijk apparaat, nog niet van alle keuzes. Heb een aardige, sociale, CDA dame uit Bergambacht ontmoet. Gecarpoold met Hans en Nel Verbeek. Met Bergambacht en Ouderkerk afgestemd over de indeling van de K5 in het regionaal steuncentrum het Groene Hart.

Vooruitblik:Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?