<$BlogRSDUrl$>

zaterdag, maart 27, 2004

Netwerk 

Gisteren gezien op Netwerk:

De zorg voor illegalen en uitgeprocedeerden in het uitzetcentrum Zestienhoven is onder de maat. Dat staat in een uitgelekt intern rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waar Netwerk de hand op wist te leggen.
Op het Rotterdamse vliegveld wachten gemiddeld 120 vreemdelingen in een hangar hun uitzetting af. Volgens de inspectie is daar geen daglicht, geen frisse lucht en geen acute psychiatrische hulp. Ook schieten de veiligheidsmaatregelen voor kinderen tekort. "Gelet op de zeer sobere huisvesting en de aard van de doelgroep is zeker bij langdurig verblijf het ontstaan van psychische problemen niet denkbeeldig", schrijft de inspectie.
Noodsituaties
De controledienst maakt zich verder zorgen over de medische zorg in noodsituaties. Vooral 's nachts is dat een probleem, als de mensen in afgesloten cellen verblijven.
Bij calamiteiten duurt het een kwartier voordat de cellen geopend kunnen worden. Ook de norm dat binnen vijftien minuten een arts in het centrum aanwezig moet kunnen zijn, wordt niet gehaald.
Zeer ernstig
Voorzitter van de Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON) Jan Pronk noemt de bevindingen van de inspectie "zeer ernstig".
"Dit laat zien dat Nederlandse overheidsinstanties mensen toch niet als mensen beschouwen. Het is niet beschaafd. Deze mensen, die niet crimineel zijn, zijn veel slechter af dan criminelen", aldus de oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Het ministerie van Justitie zegt in een reactie dat er feitelijke onjuistheden in het rapport staan. Bovendien zou volgens het ministerie "daadwerkelijke zorg" 24 uur per dag gegarandeerd zijn. (Bron www.nos.nl)

Nuance?
Jan Pronk deed zijn uiterste best om genuanceerd over te komen en Verdonk niet direct de zwarte piet toe te schuiven. Maar ze is al wel bijna een jaar verantwoordelijk voor dit centrum. En de uitvoering strookt absoluut niet met haar toezeggingen in de kamer. Als Pronk geen ruzie met haar had, zou hij dan niet gewoon gezegd hebben waar het op staat? Dat Verdonk ministerieel verantwoordelijk is en dus de Kamer heeft belazerd en dat zij de asielzoekers slecht behandeld? Hoewel dat laatste helaas geen nieuws is.

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?