<$BlogRSDUrl$>

dinsdag, maart 09, 2004

Marokkaans wonen  

Woningbouwvereniging Provesta brengt een kwartaalblad uit met allerlei zaken op het gebied van wonen in de regio. Vandaag in dat Provjournaal een artikeltje over het werk van Farid Soussan. Hij is migrantenconsulent bij thuiszorgclub de Vierstroom en deed onderzoek naar de woningbehoefte van Marokkaanse ouderen. Ik verwacht dat de politiek nog de resultaten zal krijgen, maar hij licht al wat tipjes van de sluier op:
De eerste generatie migranten had niet verwacht in Nederland oud te worden. Nu dat besef doordringt, wil men graag in de buurt van de kinderen blijven wonen. In de hoop dat zij hen in de toekomst voor hen kunnen zorgen. Toch beseft men dat wel dat dit niet altijd mogelijk zal zijn, omdat de kinderen hun eigen verplichtingen hebben. “Maar door taalproblemen wordt vaak geen gebruik gemaakt van bestaande voorzieningen. Veel oudere Marokkaanse vrouwen zijn analfabeet. En als de hulpvraag niet bekend is, is het moeilijk wensen te bepalen.”
Het is makkelijk om te zeggen dat dit onderzoek niet veel nieuws oplevert, het bevestigd een beeld dat er al was. Maar we weten het nu wel echt. En moeten daar dan ook op gaan sturen. En bijvoorbeeld niet gaan bezuinigen op taallessen voor Marokkaanse vrouwen. Want dat betekent op langere termijn dat je om problemen gaat vragen. En alleen nog specialistische dure hulp kunt aanbieden. Het plan van Verdonk om die vrouwen er zelf 6000 euro voor te vragen is dom. Deze groep heeft dat geld niet. Nu besparen en straks dubbel uitgeven. Lang leve de eigen verantwoordelijkheid van Balkende 2.

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?