<$BlogRSDUrl$>

zondag, februari 01, 2004

Overweging op zondag 

Vandaag lees en opruimdag. En nadenk dag. Zo kwam ik het artikel over de fuck-you cultuur uit de Volkskrant van 10 januari weer tegen. Een verhaal van Hans Wolff over onder meer het belang van een sociale moraal. Twee persoonlijke voorbeelden:
Zwembad
Ik zwem regelmatig op zondag in het zwembad in Bergambacht. Samen met andere sportievelingen een klein uurtje (heel klein uurtje) baantjes zwemmen. Als je dat een poosje doet ontstaat er een sociale moraal. Je zoekt zwemmers op die even hard gaan en er ontstaat een zekere orde. Je houdt rekening met elkaar en je geeft elkaar de ruimte. Het laatste jaar merk ik dat die orde steeds vaker verstoort wordt door mensen die zich niets van anderen aantrekken. Ik denk niet dat het vervelende lui zijn, maar dat ze niet in de gaten hebben hoe hun gedrag anderen hindert. En zijn ze nou zo hinderlijk? Nee. Als je genoeg ruimte hebt en je geen rekening met elkaar hoeft te houden is er niets aan de hand. De parallellen naar ons overbevolkte landje zijn makkelijk te trekken.
Theater
Gisteravond een teleurstellende voorstelling gezien va het Piccolotheater uit Amsterdam. Alle ingrediƫnten voor een goede voorstellingen waren er. Een goed stuk geschreven door Dario Fo. Veel getalenteerde spelers. Prachtige kostuums, ingenieus decor. Maar het ontbrak de hoofdrolspeler, tevens regisseur en zakelijk leider, aan respect voor het publiek en zijn medespelers. Als hij zijn ding maar kon doen. Geen moment rekening houdend met het ruimte geven aan anderen en het publiek. En zo werd het toch al kleine toneel gevuld met een veel te groot ego. Jammer. En contra productief.

Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?