<$BlogRSDUrl$>

donderdag, december 18, 2003

Journalist of Hofnar? 

Als er een conflict dreigt is journalist Pieter van der Laan er vaak als de kippen bij om de zaak wat op de spits te drijven.
Zo kan hij een vergadering op het provinciehuis een aantal keren gebruiken om zijn kolommen te vullen. Eerst als nieuws, dan als terugblik, dan in raadsverslagen, soms in voorbeschouwingen en tenslotte ook nog een colum. (Misschien zelfs in de hoop dat daar dan weer reacties op komen die om een reactie vragen.)
Spiegel
Een hofnar houdt de leidingevende een spiegel voor. Overdrijft wat, loopt risico's en hoopt dat de kritische boodschap wordt begrepen. Als het bedoeling is van Pieter is om door middel van onderstaande colum de samenwerking in de K5 te verbeteren, dan is hij met voorsprong de hofnar van de streek.

Franssen lacht in zijn vuistje

De K5-samenwerking in de Krimpenerwaard begint steeds meer scheuren te vertonen. Dat was te voorspellen, omdat vijf totaal verschillende gemeenten niet in staat zijn om gezamenlijk op te trekken.

Commissaris van de koningin van de provincie Zuid-Holland, Jan Franssen, weet dat en slaagt er nog beter in verdeeldheid te zaaien in het veenweidegebied. Politieke partijen in Nederlek hebben burgemeester Veerhoek dinsdagavond vergeefs gevraagd om ter plekke uit te leggen waarom hij (en burgemeester Hermans van Ouderkerk) bij de provincie opeens een heel ander standpunt innam dan zijn collega's van Schoonhoven, Vlist en Bergambacht.

Het optreden van de twee 'dissonanten' op het provinciehuis sloeg in als een bom, maar de geschrokken colleges hebben elkaar plechtige geheimhouding beloofd over de aard van het conflict.
Het leuke van zo'n afspraak is dat zoiets pijlsnel uitlekt naar de media, want zelfs binnen de afzonderlijke colleges is er weinig eenstemmigheid over de K5. Je hoeft geen begaafd provinciebestuurder te zijn om dat onderlinge wantrouwen op de spits te drijven. Menig raadslid spreekt inmiddels over 'een verborgen agenda', laakt het gebrek aan overzicht en vreest het democratisch gehalte van Krimpenerwaardcommissies.

Franssen weet dat de samenwerking tot mislukken gedoemd is en zal na afloop van 'de Hoekse en Kabeljauwse twisten' in de Krimpenerwaard de herindeling alsnog van stal halen. De commissaris van de koningin lacht in zijn vuistje.Comments: Een reactie posten

This page is powered by Blogger. Isn't yours?